Velg visning:
Du har valgt:

Platespillere - lyd for entusiaster


For oss hi-fi nerder er platespillere produkter som aldri gikk av moten, og er ansett for å være den lydkilden som gir best lyd for entusiaster. I dag er heldigvis platespillere og vinyl populært som aldri før og tilbyr deg en annerledes måte å oppleve musikken på. Med platespillere kan du ha musikken i et fysisk format, som gir deg en helt annen eierglede enn de sky-baserte musikktjenestene vil gi deg. Platespillere lar deg oppleve analog lyd, som spiller med mer varme, glød og ofte mer naturlig klang enn de digitale formatene. Her kan du finne LP-spiller for alle behov.

Pro-Ject Primary E Platespiller, rød
Kjøp
33%
2 990,-
Før: 4 490,-
green-stock-icon1
Dual CS 418 Platespiller sort
Kjøp
6 990,-
green-stock-icon3+
Pro-Ject RPM 3 Carbon Platespiller - Sort
Kjøp
33%
6 990,-
Før: 10 490,-
green-stock-icon2
Pro-ject VT-E R - DEMO Platespiller - Rød
Kjøp
30%
3 490,-
Før: 4 990,-
green-stock-icon1
Reloop Hi-Fi TURN X Platespiller
Kjøp
16 990,-
green-stock-icon3+

Hva er platespillere?


Platespillere er først og fremst et mekanisk produkt. Alt handler om å la den lille diamantstiften som sitter på tuppen av nålerøret, få best mulig arbeidsbetingelser, slik at den kan lese av vinylrillen uten å fange opp ekstra vibrasjoner. Det betyr at de mekaniske delene i alle platespillere har stor innvirkning på hvor presist stiften leser av rillene.


Når man lager platespillere, handler det derfor i stor grad om å kontrollere mekaniske vibrasjoner. Hvilke materialer chassis, føtter og tallerken er laget av vil i stor grad kunne påvirke hvor mye en platespiller vil dempe vibrasjoner. Armens masse og konstruksjon har mye å si for hvor mye av stiftens energi går med til å flytte på armen, istedenfor å overføre signal til pickupen. Hvor godt motoren er dempet påvirker hvor mye av motorens vibrasjoner blir overført til pickupen.

 

Pickup – den viktigste komponenten på en platespiller


Den komponenten som har mest å si for hvor god lyd du får fra platespillere, er pickupen. Det er den som gjør jobben med å lese av og omdanne de mekaniske vibrasjonene i vinylrillene til et elektrisk signal. Pickuper lages i hovedsak med to ulike teknologier, MM eller MC. Ved å bytte til en bedre pickup, er det enkelt  å oppgradere lydkvaliteten på nesten alle platespillere.


MM-pickuper


Den rimeligste og vanligste teknologien er MM-pickuper (Moving Magnet). Her er prinsippet at du har en magnet som sitter i enden av nålerøret, som beveger seg i et spole-gap og genererer det elektriske signalet.


En fordel med MM-pickuper er at de kan levere et kraftig signal (relativt sett) som gjør de enkle å kombinere med de fleste platespillerinnganger du finner i stereokomponenter. Flere MM-pickuper lar deg bytte stiften, slik at du sparer kostnader når stiften er slitt, eller om du skulle komme i skade for å ødelegge stiften. Det er billigere å bytte bare stiften, enn hele pickupen.


Ulempen med MM-pickuper er at magneten har høyere vekt/masse sammenlignet med MC-pickuper, slik at den ikke responderer like raskt på endringer i vinylrillene, og dermed ikke klarer å gjengi signalet like presist som en MC-pickup klarer.


MC-pickuper


MC-pickuper (Moving Coil) er normalt mer kostbare enn MM-pickuper. Her er prinsippet at du har en spole som sitter i enden av nålerøret og beveger seg i et magnet-gap som genererer det elektriske signalet.


Siden nålerøret i MC-pickupen skal bevege en spole, og ikke en magnet, er det mindre vekt og masse som skal flyttes på og dermed responderer stiften vesentlig lettere på endringer i vinylrillen. Derfor er MC-pickupen teknisk overlegen MM-pickupen. Det er likevel noen ulemper som gjør at MC-pickupen er mindre utbredt enn MM-pickupen.


Den største ulempen er kostnaden. Det er ikke bare prisen på selve pickupen som er høyere, men også utstyret du trenger i tillegg for å få en MC-pickup til å låte bra. Siden utgangsnivået fra en MC-pickup er vesentlig lavere, typisk 0,2 mV, er kvaliteten på RIAA-trinnet kritisk, og et godt RIAA-trinn koster fort litt penger.

 

MC-pickuper er også litt mer kilen på at den blir satt opp riktig, for at den skal spille optimalt. Er platespillere nytt for deg, og du tenker å kjøpe din første vinyl rigg, kan det være at en MM-pickup er lettere for deg å få til å spille bra. Eventuelt kan vi hjelpe deg med oppsettet, slik at du er sikker på å få et godt resultat.


Vet du derimot hva du holder på med, vil en MC-pickup være løsningen som bringer deg til lydmessig nirvana.

 

Platespillerens ulike deler


Plintet - er kabinettet som fungerer som en base for alle de andre delene platespillere består av. Plintet er designet for å dempe og absorbere uønskede vibrasjoner som kan påvirke lydkvaliteten negativt. Det er viktig at plintet er helt i vater, slik at armen klarer å bevege pickupen jevnt over vinylplaten.


Motoren - sørger for å dra platetallerkenen rundt. Det er viktig at denne går med jevn hastighet, og mer avanserte platespillere har egne motorstyringssystemer som ivaretar dette. Motoren lager også vibrasjoner, og hvordan denne er montert i platespilleren har innvirkning på hvor mye vibrasjoner som blir overført til pickupen.

 

Platetallerken – her legges vinylplaten, og denne dras rundt av motoren, med en hastighet på 33 eller 45 rpm. Platetallerkenen bør være laget slik at den kan holde en jevn hastighet og den bør dempe resonanser.


Belte – er reimen som forbinder motoren med platetallerkenen. De to vanligste systemene for å drive tallerkenen er beltedrift eller direktedrift. Direktedrift brukes normalt i DJ-platespillere der man trenge å kunne "scratche", mens platespillere med beltedrift er det vanligste på forbruker modeller.


Tonearmen – er den delen som sørger for at pickupen holder riktig vinkel i vinylrillen, og har korrekt stifttrykk. Her justerer du antiskating og stifttrykket justeres med et motvektslodd som sitter i enden av armen. Det er viktig at armen er svært stiv og lett.


Pickupen – er den komponenten som omdanner de mekaniske variasjonene i vinylrillen til et elektrisk signal. Signalet blir generert ved at en diamantstift beveger seg i sporet og dytter på et nålerør som har en magnet eller en spole i den andre enden. Vibrasjonene fanges opp i pickupen og omdannes til et elektrisk signal.


RIAA-trinnets funksjon


For at du skal få riktig lyd fra platespillere trenger du et RIAA-trinn. Dette er i noen tilfeller bygget inn i forsterkeren eller noen platespillere. Dersom du ikke har et RIAA-trinn innebygget eller ønsker å oppgradere kvaliteten på dette leddet kan du kjøpe en ekstern RIAA. RIAA-trinnet har to oppgaver. Den ene er å forsterke det svake signalet som kommer fra pickupen slik at forsterkeren kan jobbe med det. Den andre er å rette opp frekvenskurven på signalet som ligger i vinylplaten. For at et album i det hele tatt skal få plass på en vinylplate blir bass-signalet konvertert til mono og samtidig kraftig redusert. Diskantgjengivelsen blir likeledes kraftig hevet i nivå for å unngå støy ved avspilling. RIAA-trinnet tilbakefører frekvensgangen slik at lyden du får ut av platespillere er lineær og korrekt.

 

Tilbehør til platespillere


For at din platespiller skal gi deg best mulig lyd må den settes opp riktig. Da finnes det en del tilbehør som det kan være nyttig å investere i, slik at du er sikker på å få utnyttet det potensialet som bor i din platespiller. Platespillere og vinylplater trenger også vedlikehold. Riktig renseutstyr lar deg nyte din vinylsamling med god lyd i årevis.


Vater – har du kanskje fra før, eller du kan kjøpe en som er designet til formålet. Platespillere må være helt i vater for at armen skal bevege seg korrekt over vinylplaten.


Stifttrykksvekt – for at stiften skal spore godt må den ha riktig stifttrykk. Det beste resultatet får du med en digital stifttryksvekt. Alternativt kan man benytte en manuell vekt som har en lavere kostnad.


Cart alignment – om du vil at stiften skal lese av vinylsporet riktig må den ha riktig avstand fra armbasen, og riktig vinkel i vinylsporet. Et justeringsverktøy hjelper deg med å stille pickupen riktig inn.


Plateklemme – ikke alle vinylplater ligger helt jevnt på tallerkenen. En plateklemme jevner ut platen, slik at stiften leser platen korrekt.


Støvlokk – følger med på de fleste spillere, men ikke til alle modeller. Støvlokket fanger lett opp vibrasjoner, så du får best lyd om du tar det av platespilleren når du spiller musikk.


Platematte – beskytter dine dyrebare vinylplater, og hjelper til med å redusere vibrasjoner og gir vinylplaten bedre kontakt med platetallerkenen.


Vegghylle – er den beste plasseringen for platespillere. Da fanger de ikke opp like mye vibrasjoner som forplanter seg gjennom gulvet.


Platebørste – er helt nødvendig til en platesamling. Vinylplatene tiltrekker seg støv, og støv lager knitrelyder når du spiller de av, og sliter ut pickupen fortere.


Nålebørste – stiften trenger også en tannpuss!


Platevasker – hold dine plater rene, og bring nytt liv til gamle plater.

 

Hva har en USB-utgang i en platespiller å gjøre?


En USB-utgang er kanskje ikke det første du tenker at du vil finne i platespillere, og det er heller ikke så veldig vanlig. Men noen RIAA-trinn og noen platespillere har denne utgangen. Det betyr at du kan koble platespillere til en datamaskin og digitalisere platesamlingen din. Selv om bibliotekene som er tilgjengelig fra de sky-baserte strømmetjenestene etter hvert begynner å bli temmelig omfattende, er det fremdeles slik at man kan finne et stort antall utgivelser som ikke er å få tak i annet enn på vinyl. Da kan det være betryggende at man kan konvertere disse skattene til et digitalt format. Så bevarer du musikken for fremtiden, og gjør det mulig å nyte den andre steder enn foran platespilleren din.


Om du allerede har en platespiller trenger du bare å velge et RIAA-trinn med USB-utgang, eller du finner et lite utvalg av platespillere med denne utgangen om du ønsker å ha alle funksjonene i ett produkt.

 

Vi hjelper deg med å finne platespilleren som passer til deg


Alt dette betyr at det er mange måter å lage platespillere på. Det er jo med på å gjøre hobbyen vår interessant, men kan kanskje fremstå som en jungel å orientere seg i for en vanlig forbruker. Vi i Soundgarden vil gjerne hjelpe deg med å velge riktig platespiller.


Hos Soundgarden finner du et bredt utvalg av platespillere, slik at du kan finne den spilleren som passer til ditt behov og til det kvalitetsnivået du måtte ønske.
 

Platespillere