Velg visning:
Du har valgt:

Lydplanke - oppgrader TV-lyden


Ønsker du bedre lyd til TV-en, uten å gjøre stua om til et gutterom? Da kan en lydplanke være løsningen for deg. En lydplanke (eller soundbar som flere kaller den) er enkel å møblere, og gir deg diskret lyd uten at den tar opp mye plass. De monteres under TV-en, og gir deg dermed god lyd til film, TV og musikk på en stilren måte. Lydplanken har i etter hvert blitt et svært populært produkt, og vil derfor i de fleste tilfeller tilby flere funksjoner enn bare forbedret lydkvalitet til TV-en.

Klipsch Flexus Core 100 Lydplanke 2.1
Kjøp
18%
4 490,-
Før: 5 490,-
green-stock-icon20+
Loewe klang bar i Lydplanke
Kjøp
3 999,-
green-stock-icon1
Sony SA-RS3S Trådløse bakhøyttalere
Kjøp
20%
3 990,-
Før: 4 990,-
green-stock-icon2
Sony SA-RS5 Trådløse premium bakhøyttalere
Kjøp
21%
6 290,-
Før: 7 990,-
green-stock-icon1
Sony SA-SW3 Trådløs subwoofer
Kjøp
20%
3 990,-
Før: 4 990,-
green-stock-icon2
Sony SA-SW5 Trådløs premium subwoofer
Kjøp
20%
6 390,-
Før: 7 990,-
green-stock-icon2
Loewe Klang bar3 mr Lydplanke
Kjøp
12 990,-
grey-stock-icon

Lydplanke med Dolby AtmosLydplanke med Dolby Atmos

Hvor god lyd får du fra en lydplanke?


Da TV-ene ble tynnere skjedde det også noe med TV-lyden, som ble tynnere i takt med at tykkelsen og rammen på TV-ene ble mindre og mindre. Det skal derfor ikke så veldig mye til for å få bedre lyd fra din TV enn de pinglete høyttalerne som ofte er innebygget i de fleste TV-er.


For folk flest er en lydplanke den mest naturlige løsningen for å få bedre TV-lyd. De beste lydplankene er ofte diskré og lar seg enkelt plassere i en stue uten at lydanlegget dominerer rommet. Vi skal ikke legge skjul på at du vil få bedre lyd om du har anledning til å velge en stereo-løsning med to høyttalere eller et fullt hjemmekino system, men det er ikke alltid at det som gir best lyd, er det som passer inn i stuen. Derfor er en lydplanke et viktig produkt for mange mennesker.


Hva er så viktig å tenke på når du skal velge lydplanke? I og med at en lydplanke har et slankt og lite kabinett, vil det begrense hvor fyldig lyd du får. Derfor er det lurt å velge en lydplanke med en subwoofer om du har plass til dette. Gjerne en trådløs subwoofer slik at du enkelt kan plassere denne og få rå lyd til filmen. I en lydplanke er det normalt å ha 2 kanaler, som tilsvarer stereo, men om du kan velge en lydplanke med flere kanaler får du en egen kanal for senterhøyttaleren slik at stemmer blir tydeligere og bedre definert. Noen lydplanker har til og med mulighet for trådløse bakhøyttalere, slik at du i praksis får et fullt hjemmekinosystem.

 

Når det kommer til lydkvaliteten, er det de samme prinsippene som gjelder for en lydplanke, som for en hvilken som helst annen høyttaler. Kvaliteten på elementene, forsterkerne og kabinettets konstruksjon vil i stor grad påvirke hvor god lyd du til slutt får. Du kan ikke lese deg til hvor god lyden er ut ifra tekniske data, så om du har anledning til å besøke en av våre butikker, er du velkommen innom. Så kan du velge en lydplanke som passer best til dine preferanser.

 

Cabasse lydplankeLydplanke fra Cabasse


Hvilke funksjoner trenger du i en Soundbar?


Om du bare skal bruke en lydplanke til å oppgradere TV-lyden trenger den i utgangspunktet bare en optisk digitalinngang, eller en HDMI-inngang med ARC (Audio Return Channel). De fleste vil at lydplanken også skal kunne spille musikk, og da bør den minimum ha Bluetooth funksjon. Litt mer avanserte lydplanker har Wi-Fi, slik at man kan spille musikk over Airplay, Chromecast, og direkte fra apper som Spotify og Tidal. Har du flere kilder som skal kobles til anlegget bør du sørge for at du velger en lydplanke som har nok innganger til å dekke alle produktene du ønsker å koble til.


Lydplanke Soundbar

Lydplanke fra Klipsch

Begreper


Når du leter etter din nye lydplanke kommer du sikkert borti en del begreper som ikke alltid er like selvforklarende. Her finner du en liten oversikt og en enkel forklaring på hva begrepene betyr:


Dolby Atmos og DTS:X – er en objektbasert dekoding av lydsignalet istedenfor en kanalbasert dekoding (som f.eks Dolby Digital og DTS er). Litt enklere forklart benytter man høydekanaler for å lage et tredimensjonalt lydbilde. Dette oppnår man enten ved å montere høyttalere i taket, eller å benytte høyttalere som vinkler lyden opp, slik at den reflekteres fra taket. Det kan jo være utfordrende å få til med en lydplanke, siden man normalt bare har en subwoofer i tillegg til lydplanken. Noen lydplanker kan likevel dekode Dolby Atmos og gi deg en virtuell simulering av Dolby Atmos lyden. Så finnes det noen hederlige unntak, som Klipsch Cinema 1200 og Loewe klang bar5 mr som med integrerte Atmos høyttalere i lydplanke og for Cinema 1200 også bakhøyttaler gir deg ekte 3-dimensjonal kinolyd.


Virtual Surround og DTS Virtual:X – er lydmoduser som er vanlig å finne i en lydplanke. Virtual Surround og DTS Virtual:X dekoder lyden og simulerer surroundeffektene, slik at man etterligner lyden man får fra et ekte hjemmekinoanlegg.


Bluetooth – er i dag en vanlig funksjon i en lydplanke. En lydplanke trenger jo ikke å bare være en oppgradering av din TV-lyd, men kan også la deg spille musikk i din stue. Bluetooth er den enkleste måten å spille av lyden trådløst fra din telefon, nettbrett eller datamaskin til din lydplanke.


Streaming – er et begrep man bruker når produktet lar deg sende trådløs lyd til anlegget via datanettverket.


Airplay – er Apple sin strømmeplattform. Lar deg sende lyden trådløst til anlegget over datanettverket fra de fleste tjenester, som Spotify, Tidal, Youtube, Podcaster, lydbøker, internettradio osv. Airplay lar deg strømme musikk med en kvalitet opptil 16-bit/44kHz, som tilsvarer CD-kvalitet (vesentlig bedre enn Bluetooth).


Airplay 2 – er den nyeste versjonen av Apple sin strømmeplattform. Den store forskjellen er at Airplay 2 gir deg multirom funksjon, slik at du kan strømme til flere Airplay enheter samtidig.

 

Googlecast - er Google sitt alternativ til Airplay og kan som Airplay2 spille lyd til flere enheter på samme tid. En fordel med Googlecast er at den støttes av både Android og iOS produkter


MusicCast – er Yamaha sin strømmeplattform. Gir deg tilgang til de fleste strømmetjenester, som Spotify, Tidal, internettradio i tillegg til Airplay og Bluetooth. MusicCast er også en god multirom plattform, og vårt foretrukne valg om du vil ha lyd i flere rom.


DSP (Digital Signal Prosessor) – behandler det digitale signalet og gjør det mulig å oppnå vesentlig mer kontroll på lydsignalet enn det som er mulig med analog filtrering. Gjør det mulig å simulere lydeffekter, og hente ut svært imponerende lydkvalitet fra små høyttalere, som en lydplanke.


Kanaler – beskriver hvor mange lydspor systemet har. En lydplanke som har 2.1 kanaler har to spor for høyre og venstre kanal (altså stereo), pluss et spor for subwoofer. Har en lydplanke 3.1 kanaler har den i tillegg et spor for senterkanal. Har den 5.1 har den i tillegg 2 spor for bakhøyttalere osv.


HDMI-ARC – Audio Return Channel lar deg koble en lydplanke til din TV, og sende lyden fra TV-en til din lydplanke. En kjekk funksjon å ha når man spiller fra TV-ens innebygde apper. ARC gjør det også mulig å styre flere funksjoner i en lydplanke med TV-ens fjernkontroll. En betingelse er at TV-en også har HDMI-ARC, og at du kobler HDMI-kontakten i det som er TV-ens ARC utgang.


Optisk digital inngang – er den enkleste måten å overføre et digitalt lydsignal fra din TV til din lydplanke.


Aux-inngang – er en analog inngang. Selv om det stregt tatt ikke er helt riktig, blir begrepet på folkemunne oftest brukt om en 3,5mm mini-jack kontakt (kan også være en RCA-kontakt).


RCA-inngang – er en analog inngang med to kontakter, en for høyre og en for venstre kanal.

 

Lydplanke fra Yamaha

Lydplanke fra Yamaha