Hjemmekino - God lyd til filmen


Film trenger ikke nødvendigvis være best på kino. Hos Soundgarden finner du alt du trenger for å filmopplevelsen til et nytt nivå, som hjemmekinoanlegg, projektorer, lerret og TV-er.. Enten du vil ha et fullt Atmos-system som omringer deg med lyd eller en møbleringsvennlig løsning som ikke tar opp for mye plass, har vi valgt ut komponenter som leverer høy lydkvalitet og kan tilfredsstille dine behov. Lyden er tross alt halve filmopplevelsen!

Hva ser du etter?

HJEMMEKINORECEIVER

PROJEKTOR

LYDPLANKE

HJEMMEKINOPAKKER

BLU-RAY SPILLER

TV

LERRET

SURROUNDPROSESSOR EFFEKTOFORSTERKER

TILBEHØR

Artikkelens innhold:

 

1. Vi hjelper deg med å velge den beste hjemmekinolyden

2. Finn ut hva du trenger i ditt surroundanlegg

3. Hva er viktig når du skal velge ditt hjemmekinoanlegg?

4. Hjemmekinoens viktigste høyttaler

5. Surround eller musikk, kanskje begge deler?

6. Hjemmekino med trøkk!

7. Velg riktig forsterker

8. Tar ikke anlegget litt mye plass?

9. Hva om jeg ikke kan ha en full hjemmekino?

 


1. Vi hjelper deg med å velge den beste hjemmekinolyden

 

Alle vet at film er best på kino! Dette er gammelt utsagn som vi ønsker å utfordre. Vi er naturligvis enig i at et stort bilde og storslått lyd er noen av nøkkelingrediensene til fantastiske filmopplevelser, men dette kan du fint oppleve i din egen sofakrok med en god hjemmekino, uten at du får sidemannen som skravler og knasker popkorn med på kjøpet.

 

 

 

Hjemmekino med Atmos-høyttalere

 

 

 

2. Finn ut hva du trenger i ditt surroundanlegg

 

Før du begynner å lete etter din nye hjemmekino er det lurt å bestemme seg for hva du skal bruke anlegget til. Skal du i hovedsak se på film, eller skal anlegget også spille musikk på en bra måte? Må du ta hensyn til møbleringen eller står du fritt til å velge så store og mange høyttalere du vil?

 

 

 

Hjemmekino trenger ikke å ta mye plass

 


3. Hva er viktig når du skal velge ditt hjemmekinoanlegg?


Avhengig av om du i hovedsak skal bruke anlegget til film eller musikk er det litt ulike prioriteringer du bør legge vekt på. Til film ønsker du at stemmer skal være tydelig og definert gjengitt og anlegget bør evne å gjengi trøkk og dynamikk på en realistisk måte. Til musikk ønsker du at anlegget skal gjengi musikken så detaljert som mulig med en naturlig klang som ikke fargelegger lydbildet.

Å skulle få i pose og sekk kan høres ut som en selvmotsigelse. Har du en brumlet film-bass blir jo ikke musikkgjengivelsen særlig presis? Det er likevel mulig å få et hjmmekinoanlegg som mestrer begge deler ved å gjøre smarte valg.

 

4. Hjemmekinoens viktigste høyttaler


Den viktigste høyttaleren til hjemmekinoen er senterhøyttaleren. Det er her det meste av dialog foregår, og storparten av lydinformasjonen i en film går gjennom denne høyttaleren. Da vil du få best lyd om du kan velge en senterhøyttaler med god oppløsning og som er stor nok til at stemmer får puste fritt. I og med at senterhøyttaleren i en ofte er plassert på en benk, vil underlaget ofte være med på å farge lyden litt. Da kan det være lurt å sette noen føtter under denne høyttaleren, slik at man får løftet den litt opp fra benken, og frigjort den mer fra underlaget. Det enkleste man kan bruke er noen møbelknotter, evt finnes det høyttalerføtter som er laget til formålet og gir en bedre mekanisk avkobling mot underlaget som løfter høyttalerens ytelse.

 

 

 

Den viktigste høyttaleren i et hjemmekinoanlegg er senterhøyttaleren

 

 

 

5. Surround eller musikk, kanskje begge deler?


Musikk nytes best i stereo, og da er det kun fronthøyttalerne i din hjemmekino som avgjør hvor god musikklyden blir (i tillegg til forsterkeren naturligvis). Fronthøyttalernes oppgave først og fremst å skape bredde i lydbildet, så det er ikke noe i veien for å velge en høyttaler som også er god på musikk. Det er de musikalske kvaliteten som er vanskelig å få til i en hjemmekino, så om musikk kvaliteten er på plass, er det lett å få anlegget til å spille bra til film.

 

6. Hjemmekino med trøkk!


I en hjemmekino er subwooferen den komponenten som står for den største moro faktoren og det er her du kanskje må begå et kompromiss mellom film og musikk (hvis du må ha en subwoofer når du spiller musikk). Når du ser på film i din hjemmekino vil du at bassgjengivelsen skal være en fysisk opplevelse og det gjør ikke noe om det rister litt i sofaen og blafrer litt i buksebena. Det oppnår du best ved å velge en subwoofer med et stort element og kabinett samt en kraftig innebygget forsterker (Klipsch SPL-150 Premiere II er den kraftigste subwooferen i SPL-serien og et godt valg). Skal du få subwooferen til å spille bra på musikk er det enklest å få til ved å velge en subwoofer som har et mindre element og som er lettere å få til å spille presist. Da mister man kanskje litt av trøkket man ønsker på film i en hjemmekino. Det er likevel mulig å finne et skjæringspunkt der man får godt med trøkk på film og likevel stram og presis bass. Da bør du sørge for at subwooferen du velger har en kraftig forsterker med et solid kabinett og et element i medium størrelse (10 og 12 tommer pleier å være enklere å få bra til på både musikk og film).

 

 

 

Hjemmekino med to subwoofere

 

 


7. Velg riktig forsterker


Når du skal velge forsterker til din hjemmekino er det lett å gå seg litt bort i alle formatene og funksjonene disse ofte kan ha, og glemme det som er forsterkerens viktigste funksjon, nemlig å drive høyttalerne dine. Her gjelder de samme prinsippene som på alle andre forsterkere man kan kjøpe: Jo mer krefter du har jo bedre kontroll har forsterkeren på høyttalerne. Ekstra viktig er dette i en hjemmekino, siden receiveren skal drive ganske mange høyttalere.

Det vanligste hjemmekino oppsettet består av 5 høyttalere og en subwoofer, men et stort utvalg av forsterkere lar deg utvide systemet med flere høyttalere. Med de største forsterkerne kan du benytte inntil 13 høyttalere og 2 subwoofere. Da har forsterkerne støtte for bl.a formatet Dolby Atmos som lar deg montere 2 eller 4 høyttalere i taket. Dette vil gi deg en tre-dimensjonal lydopplevelse.


8. Tar ikke anlegget litt mye plass?

 

En hjemmekino består av flere høyttalere og velger man tradisjonelle høyttaler kan disse fort ta litt plass. Heldigvis finnes det systemer som Mass 5.1 fra Monitor Audio som består av små satellitthøyttalere med en subwoofer. Disse er naturligvis et kompromiss sammenlignet med de tradisjonelle høyttalerne, men kan likevel gi deg storslått filmlyd i din hjemmekino, uten at stuen ender opp med å se ut som et gutterom.

Er man så heldig at man er i en prosess med å bygge ny bolig eller pusse opp ser vi at mange velger å felle høyttalerne inn i veggen. Da kan man få en komplett hjemmekino uten at det trenger å ta opp noe ekstra plass.

 

 

 

Skjul din hjemmekino i veggen

 

 


9. Hva om jeg ikke kan ha en full hjemmekino?

 

Vi har jo erfart at guttedrømmen om en fet hjemmekino noen ganger krasjer med virkeligheten når man skal bo sammen med andre mennesker og ta hensyn til deres behov. Må man ta til takke med den spinkle TV lyden da? Heldigvis finnes det gode alternativer man kan gå for selv om det ikke er mulig med en fullblods hjemmekino.

Vi mener at den beste løsningen du i så fall kan velge er et rent stereoanlegg. Dette kan gjerne være to aktive høyttalere, så slipper du unna med kun 2 bokser. Stereo-høyttalere vil fremdeles kunne gi deg fantastisk lydkvalitet på film, selv om du ikke får surround-effektene.

Har man ikke plass til to høyttalere kan en lydplanke være et godt alternativ. Dette vil ikke gi like god lyd som to gode stereo-høyttalere, men er en massiv oppgradering fra den spinkle TV-lyden. 

 

 

Hjemmekino pakke

Relevante produkter

Pioneer VSX-935 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
11 990,-
green-stock-icon20+
Klipsch Cinema 600 - Sort Lydplanke, 10" sub 500w
Kjøp
25%
5 990,-
Før: 7 990,-
green-stock-icon3+
Onkyo TX-RZ50 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
19 990,-
green-stock-icon1
Onkyo TX-SR494 DAB+ Hjemmekinoreceiver
Kjøp
24%
6 641,-
Før: 8 690,-
green-stock-icon20+
Onkyo TX-NR6100 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
20%
9 990,-
Før: 12 490,-
green-stock-icon20+
Loewe klang bar i Lydplanke
Kjøp
3 999,-
green-stock-icon1
Onkyo TX-NR5100 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
16%
9 189,-
Før: 10 990,-
green-stock-icon3+
Onkyo TX-NR7100 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
6%
15 990,-
Før: 16 990,-
green-stock-icon3+
Optoma L1 - Sort Projektor 4K Ultra Short Throw 4LED
Kjøp
22%
19 499,-
Før: 24 990,-
green-stock-icon2
Geneva Cinema+ Lydstativ
Kjøp
8 990,-
green-stock-icon20+
Klipsch Cinema 600 - DEMO Lydplanke, 10" sub 500w
Kjøp
38%
4 990,-
Før: 7 990,-
green-stock-icon1
Klipsch Cinema 800 - Sort Lydplanke, 10" sub 500w, Atmos
Kjøp
11%
11 990,-
Før: 13 490,-
green-stock-icon3+
Onkyo TX-NR696 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
11 990,-
green-stock-icon20+
Onkyo TX-RZ70 Hjemmekinoreceiver
Kjøp
39 990,-
green-stock-icon3+
Optoma L1 - DEMO Projektor 4K Ultra Short Throw 4LED
Kjøp
24%
18 990,-
Før: 24 990,-
green-stock-icon2
Yamaha RX-A8A Hjemmekinoreceiver - Sort
Kjøp
14%
33 592,-
Før: 38 990,-
green-stock-icon1
Panasonic DP-UB9000EG1 4K Blu-ray spiller - Sort
Kjøp
8%
11 990,-
Før: 12 990,-
orange-stock-icon
Yamaha RX-A2A - Sort Hjemmekinoreceiver
Kjøp
9%
9 990,-
Før: 10 990,-
orange-stock-icon
Loewe Klang bar3 mr Lydplanke
Kjøp
12 990,-
grey-stock-icon