Velg visning:
Du har valgt:

PROJEKTOR - KINO I STUA


Hva er vel kino uten et stort bilde? Det hjelper ikke å ha stor lyd hvis man har et lite bilde. Det er jo halve filmopplevelsen! Ved å velge en projektor kan du få så stort bilde som du har plass til på veggen din. Selv om vanlige TV-er har blitt større og større er det fremdeles en projektor som vil gi deg ekte kino i din stue. 

Når kan du bruke projektor?


Når du skal velge projektor er det lurt å definere hvilket behov du har. Kan du kontrollere lyset i rommet den skal stå, eller vil det være litt bakgrunnslys? Er rommet opplyst bør du velge en projektor som har nok lysstyrke til å gi liv i bildet. Kan du mørklegge rommet bør du velge en projektor med høy kontrast som evner å gi et godt sortnivå. Du bør også vite avstanden fra linsen til lerretet slik at du kan beregne hvor stort bildet kan være. Til en Optoma projektor kan du benytte denne avstandskalkulatoren, slik at du perfekt kan tilpasse lerret til bildestørrelsen.

 

 

 

projektor i taket

Fotballkampen blir mer intens med en projektor

 

 


Fleksibel installasjon


De fleste projektorer har innstillinger som lar deg velge om din projektor skal settes på et bord og kaste bildet opp på en vegg, eller monteres i taket og kaste bildet nedover mot veggen. I og med at en projektor er ganske liten og portabel kan man enkelt ta den med seg å vise et bilde så lenge man har en lys vegg. Da vil en bordplassering være praktisk og enkelt. Er det derimot snakk om en permanent installasjon, er det stort sett mest ryddig å montere din projektor i taket. Da trenger man et takfeste og ofte en lang HDMI-kabel. Ved lange kabelstrekk kan kvaliteten på kabelen være avgjørende for om du får overført HDR informasjonen i signalet. Derfor vil vi anbefale en optisk HDMI-kabel ved lange kabelstrekk til din projektor.

 

For at bildet skal treffe helt rett på lerretet må projektorens linse plasseres slik at den er helt i flukt med og treffer nøyaktig midt på duken. Ellers vil du få et bilde som ikke er helt firkantet og treffer proporsjonalt innenfor bilderammen. Hvis du er usikker på om du klarer å montere din projektor slik at linsen treffer midten helt presist kan du velge en projektor med lens-shift. Da kan du justere projektorens optikk slik at du kan flytte bildet og tilpasse bildet til bilderammen. Det er også mulig å gjøre en digital keystone justering. Da endrer projektoren bildets proporsjoner ved å prosessere bildet. Dette er et kompromiss som går ut over bildekvaliteten, så du bør unngå å bruke keystone innstillingen hvis det er mulig. Gjør du installasjonen ordentlig med en gang, får du det beste resultatet din projektor kan gi.


I den senere tid har det også kommet Ultra Short Throw projektorer på markedet. Disse har svært kort kasteavstand, slik at de kan settes helt inntil lerretet. Da sparer du deg for en god del jobb med å strekke kabler og det er ingen jobb med montering.

 

 

 

Projektor i et opplyst rom

En projektor gir deg den store filmopplevelsen

 

 


Høy kontrast gir godt bilde


Kontrast er forskjellen mellom det dypeste sortnivået og det lyseste bildet en projektor kan vise. I og med at det sorteste en projektor kan vise er hvor lite lys som treffer lerretet, vil lysforholdene i rommet ha stor betydning for hvor stor kontrast du får i bildet. Man kan øke lysstyrken, men det går ofte ut over hvor godt sortnivået blir, så en gylden middelvei er å foretrekke. Altså nok lysstyrke til at din projektor får livlige og naturtro farger, men ikke så mye at detaljer i de mørke partiene blir visket ut. Hvis det alltid vil være litt lys i rommet er høyere lysstyrke gunstig.


I en LCD projektor er sortnivået begrenset til hvor mye LCD-chipen klarer å blokkere for lyset, mens en DLP projektor benytter en matrise med speil som kan reflektere bort lyset når man skal vise sort. Dermed er en DLP projektor generelt bedre på kontrast enn en LCD projektor.

 

 

 

projektor med god kontrast

Høy kontrast er avgjørende for hvor bra bilde din projektor kan vise

 

 


4K UHD oppløsning


Jo flere byggesteiner bildet har jo skarpere blir bildet, og det er først når du får så stort bilde som du kan få på en projektor at bilder med 4K oppløsning virkelig kommer til sin rett. Sammenligner du bildet på en full-HD og en 4K TV med 55" størrelse er ikke forskjellen veldig stor. Den er knapt merkbar. Øker du størrelsen til 100" er det plutselig en helt annen sak. En projektor lar deg virkelig utnytte den høye oppløsningen 4K formatet gir deg.


4K UHD gir deg fire ganger så høy oppløsning som vanlig full-HD. Du kan dermed sitter nærmere skjermen, uten at bildet fra din projektor blir uskarpt.

 

 

 

projektor med 4K UHD

4K oppløsningen kommer virkelig til sin rett med en projektor

 

 

 

HDR – High Dynamic Range


De to viktigste faktorene for hvor bra bilde din projektor kan vise, er hvor stort kontrastområdet er (eller forskjellen mellom det lyseste og sorteste i bildet) og hvor presis fargegjengivelsen er. Hvor mange nyanser og detaljer som kan vises imellom disse ytterpunktene avhenger av hvor mye informasjon som ligger i signalet din projektor får å jobbe med – og det er her HDR kommer inn. Videosignaler med HDR inneholder mer data som beskriver informasjonen mellom de to ytterpunktene, slik at du kan gjengi lyse og mørke objekter med flere nyanser og gråtoner samt en større fargepalett.

 

 

 

projektor med HDR

En Ultra Short Throw projektor er en enkel måte å få et stort bilde på

 

 


Lampe eller laser?


Alle projektorer har en konstant lyskilde som belyser bilde-chipen. I de aller fleste tilfeller består denne av en lampe, men i den senere tid har det kommet flere projektorer på markedet som benytter laser som lyskilde istedenfor. Når kostnaden på en laserprojektor nå begynner å konkurrere med de vanlige lampe-baserte løsningene er det en teknologi man definitivt bør ta med i vurderingen når du skal velge projektor.


Laserteknologien har en rekke fordeler fremfor vanlige lamper. En laser har en levetid på opptil 20.000 timer mens en vanlig lampe normalt lever mellom 2500 og 5000 timer. I tillegg bevarer laseren lysstyrken sin over tid, mens en vanlig lampe vil ha kraftigst lys helt i begynnelsen av sin levetid, for så å miste lysstyrken etter hvert som tiden går. Laserprojektorer gir også ofte skarpere bilde og bedre kontrast enn lampe-baserte projektorer.

 

 

 

projektor med laser

En laser projektor bevarer bildekvaliteten over tid

 

 

 

Presentasjon eller hjemmekino?


Det finnes et stort utvalg av projektorer som hver er tilpasset sitt bruk. Du har kanskje sett en projektor på jobben, og det kan være fristende å sette opp en tilsvarende hjemme. Dessverre er ikke en projektor som er laget for presentasjon så godt egnet til å vise film hjemme. En slik projektor brukes stort sett i godt belyste rom og er dermed veldig lyssterke slik at de skal kunne vise tekstbasert informasjon i lyse omgivelser. Setter du den opp i et mørkt rom og skal vise film, har de ofte et litt blast blide med dårlige farger og kontrast. De er ikke laget for å vise film. Velger du derimot en projektor som er laget for hjemmebruk er kontrastnivået og lysstyrken tilpasset behovet ditt. En slik projektor er beregnet på å vise film, og den vil gjengi farger mer naturlig og troverdig.

 

 

 

projektor med lerret

Velg riktig lerret for å få mest ut av din projektor

 

 

Hvor viktig er et godt lerret?


Det fine med en projektor er at den kan være ganske enkel å bruke. Du trenger bare en lys vegg, og du kan vise et kjempestort bilde. Hva er da vitsen med et lerret, lurer du kanskje på? Vi sier ikke at du ikke kan få et fint bilde på en hvit vegg, men om du vil ha best mulig bilde fra din projektor bør du ha et lerret.


En hvitmalt vegg vil alltid ha litt struktur, og det vil du se spesielt godt i lyse partier, der disse kan virke litt skitne. Med et lerret får du mye finere struktur og alt lys fra din projektor reflekteres like mye over hele bildeflaten.


Et lerret har også ofte en sort kontrastkant rundt bildeflaten. Dette er et optisk triks som "lurer" hjernen til å tro at bildet har mer kontrast enn det egentlig har.


Har du en projektor med dårlig sortnivå kan man velge et lerret med en grå duk. Da vil det sorte bli sortere. Det skal likevel sies at de fleste projektorer i dag har såpass godt sortnivå at man fint kan velge en hvit duk. Da får du litt mer intensitet i bildet.


Lerreter får du med forskjellige egenskaper. De rimeligste er manuelle nedtrekks duker. Betaler man litt mer kan man få motoriserte lerreter. En ulempe med slike duker kan være at duken ikke er helt jevnt spent opp på den nederste stangen, slik at man kan få litt kast i duken. Da kan man velge et tab-tension lerret som har strikker på siden av duken som spenner den opp og reduserer sjansen for at man får kast i duken. Det beste vil være å velge et rammespent lerret. Det vil jo ta litt mer plass i og med at det vil henge permanent på veggen, men her unngår du helt problemet med kast i duken. Om du vil skjule lerretet helt har vi motoriserte lerreter for innfelling i tak, slik at alt blir skjult. Med en projektorheis kan du også skjule din projektor.