Mottak av DAB radio
I og med at DAB-signalet er et kringkastet format, vil radioer både med DAB og FM trenge en antenne for å kunne ta imot et radiosignal. Mindre radioer har ofte en teleskopantenne, mens større radioer og tunere har gjerne en f-connector kontakt der du kobler til antennen, som pleier å være er en lang kabel. En FM-antenne og DAB-antenne er stort sett identisk, bortsett fra kontakten der du kobler antennen til.
For at du skal få et godt mottak av DAB radio signalet er det viktig at du plasserer antennen riktig. DAB-signalet er såkalt vertikalt polarisert, som betyr at antennen også bør ha en vertikal posisjon for å ta imot DAB-signalet best mulig. Selv om DAB-formatet har god feilkorreksjon, kan feil eller ugunstig plassering av antennen medføre at du ikke klarer å motta DAB radio signalet. Metalliske gjenstander vil skjerme eller reflektere radiosignaler, så du bør unngå å plassere antennen i nærheten av gjenstander av metall. Om radioen står på et metallstativ og du skjuler antennen i et metallrør vil du ganske effektivt skjerme antennen og du reduserer drastisk radioens evne til å motta radiosignalet.
Andre apparater som avgir elektromagnetisk stråling, vil også kunne redusere hvor godt din DAB radio klarer å motta signalet (all elektromagnetisk stråling er fotoner som vibrerer med en viss frekvens, altså lys. Radiobølger er lys med en frekvens på mellom 15000 Hz og 200 GHz). Det kan være alt fra LED-pærer til rutere, TV-er, mobiltelefoner og USB-ladere. Hvis det er mulig, bør du unngå å plassere antennen i nærheten av slike produkter.
Siden feilkorreksjons systemet i en DAB radio krever litt signalstyrke, kan det være litt forskjeller på hvor godt de ulike radiomottakerne klarer å ta imot signalet. Det kan merkes noen steder der det er litt dårlig dekning. Da kan man oppleve at noen DAB-radioer makter å motta et signal, mens andre er mer kresen og trenger et sterkere signal for å gi lyd. Våre DAB-radioer fra Ruark er de radioene vi har med best mottaker.
Receivere med DAB radio?
Inntil nylig har det ikke vært så vanlig å kunne kjøpe en stereoreceiver eller en hjemmekinoreceiver med DAB radio. Det er fordi FM fremdeles er den mest vanlige måten å kringkaste radio på ellers i verden, og DAB radio er ikke et like utbredt format. Dette er i ferd med å endre seg, og vi ser at flere og flere receivere nå også kommer med DAB radio eller internettradio.
Oppgrader ditt gamle anlegg
Selv om ditt gamle anlegg ikke har DAB radio, er du ikke nødt til å kaste stereoanlegget og kjøpe nytt. Med en DAB-adapter kan du enkelt gi ditt eksisterende anlegg mulighet til å spille av DAB radio, uten at det trenger å medføre store kostnader. Da kan det være lurt å velge en adapter som også har blåtann, så gir du anlegget ditt enda flere muligheter.