DAB radio og internettradio


DAB radio og internettradio lar deg motta flere radiokanaler, kan vise mer tekstbasert informasjon og har mindre støy dersom signalene er svake. Nå som FM har takket for seg er det i hovedsak to måter å lytte til radio på her i Norge; internettradio eller DAB radio. Den direkte arvtakeren til FM-nettet er DAB radio, som også er et kringkastet format, mens internettradio blir strømmet via nettet.

Hva ser du etter?

DAB-RADIO

INTERNETTRADIO

Når velger du DAB radio?


Både DAB radio og internettradio har sine styrker og svakheter, og hvilken måte du bør velge å lytte til radio på, kommer an på hva ditt behov er. I og med at internettradio er avhengig av et nettverk, vil det være naturlig å benytte en DAB radio der man ikke har tilgang på et nettverk. I bilen eller på hytta (om man ikke har internett) vil altså en DAB radio være det beste å velge.

Du kan naturligvis strømme internettradio via ditt mobilabonnement, men da må man regne med å bruke en del av datapakken, og det er sånn sett ikke en praktisk løsning for de fleste. En DAB radio vil i tillegg til å kunne ta i mot lyd-signalet, også kunne motta tekstbasert informasjon som navn på låt, artist og programoversikt.

Når velger du nettradio?


Til vanlig bruk i et hjem er det mulig å bruke både internett- og DAB radio. En DAB radio er generelt litt enklere å sette opp å bruke, mens en internettradio krever litt flere steg før den er klar til bruk. Det er likevel noe du bare trenger å gjøre en gang, og når du har gjort den første installasjonen vil en internettradio ikke være så veldig mye vanskeligere å bruke enn en DAB radio.


Med en internettradio får du tilgang til radiokanaler fra hele verden, i tillegg til de lokale radiostasjonene du også har på DAB radio. Hvis du er opptatt av lydkvalitet vil man generelt få bedre kvalitet på radiosendingene via en internettradio. Dette henger sammen med hvor mye komprimert en radiosending er.


Lydkvaliteten avhenger av hvilken kvalitet radiokanalen sender på, men man har potensiale for bedre lydkvalitet med internettradio enn DAB radio. En internettradio kan strømme signalet med moderne lyd-kodeker, som WMA og AAC/AAC+, og kan gi deg kvalitet opptil 320 kbps, mens de fleste DAB-kanaler sender med en kvalitet på 128 kbps.

Mottak av DAB radio


I og med at DAB-signalet er et kringkastet format, vil radioer både med DAB og FM trenge en antenne for å kunne ta imot et radiosignal. Mindre radioer har ofte en teleskopantenne, mens større radioer og tunere har gjerne en f-connector kontakt der du kobler til antennen, som pleier å være er en lang kabel. En FM-antenne og DAB-antenne er stort sett identisk, bortsett fra kontakten der du kobler antennen til.


For at du skal få et godt mottak av DAB radio signalet er det viktig at du plasserer antennen riktig. DAB-signalet er såkalt vertikalt polarisert, som betyr at antennen også bør ha en vertikal posisjon for å ta imot DAB-signalet best mulig. Selv om DAB-formatet har god feilkorreksjon, kan feil eller ugunstig plassering av antennen medføre at du ikke klarer å motta DAB radio signalet. Metalliske gjenstander vil skjerme eller reflektere radiosignaler, så du bør unngå å plassere antennen i nærheten av gjenstander av metall. Om radioen står på et metallstativ og du skjuler antennen i et metallrør vil du ganske effektivt skjerme antennen og du reduserer drastisk radioens evne til å motta radiosignalet.


Andre apparater som avgir elektromagnetisk stråling, vil også kunne redusere hvor godt din DAB radio klarer å motta signalet (all elektromagnetisk stråling er fotoner som vibrerer med en viss frekvens, altså lys. Radiobølger er lys med en frekvens på mellom 15000 Hz og 200 GHz). Det kan være alt fra LED-pærer til rutere, TV-er, mobiltelefoner og USB-ladere. Hvis det er mulig, bør du unngå å plassere antennen i nærheten av slike produkter.


Siden feilkorreksjons systemet i en DAB radio krever litt signalstyrke, kan det være litt forskjeller på hvor godt de ulike radiomottakerne klarer å ta imot signalet. Det kan merkes noen steder der det er litt dårlig dekning. Da kan man oppleve at noen DAB-radioer makter å motta et signal, mens andre er mer kresen og trenger et sterkere signal for å gi lyd. Våre DAB-radioer fra Ruark er de radioene vi har med best mottaker.


Receivere med DAB radio?


Inntil nylig har det ikke vært så vanlig å kunne kjøpe en stereoreceiver eller en hjemmekinoreceiver med DAB radio. Det er fordi FM fremdeles er den mest vanlige måten å kringkaste radio på ellers i verden, og DAB radio er ikke et like utbredt format. Dette er i ferd med å endre seg, og vi ser at flere og flere receivere nå også kommer med DAB radio eller internettradio.

 

Oppgrader ditt gamle anlegg


Selv om ditt gamle anlegg ikke har DAB radio, er du ikke nødt til å kaste stereoanlegget og kjøpe nytt. Med en DAB-adapter kan du enkelt gi ditt eksisterende anlegg mulighet til å spille av DAB radio, uten at det trenger å medføre store kostnader. Da kan det være lurt å velge en adapter som også har blåtann, så gir du anlegget ditt enda flere muligheter.


Dab-radio


Internettradio