Velg visning:
Du har valgt:

Trådløse hodetelefoner


Med mobiltelefonen i lomma og trådløse hodetelefoner har det aldri vært enklere å nyte musikk, podkast eller en god lydbok med god lyd uansett hvor du er. Har du trådløse hodetelefoner eller ørepropper er god lyd aldri langt unna, enten man er på farten, trener eller sitter hjemme.

Trådløse hodetelefoner gir deg god lyd uansett hvor du er


Med trådløse hodetelefoner er det enkelt å nyte god lyd, uansett hvor du er. Enten du hører på musikk, podkast eller lydbok når du er på farten, vil snakke i telefonen eller ta videomøtet på hjemmekontoret, er trådløse hodetelefoner en perfekt kompanjong.


Steng verden ute med støydemping


I dag er vi omgitt av støy, enten vi er ute og går i gatene, reiser med fly og tog, eller sitter i det åpne kontorlandskapet. Da kan det være greit å få en liten kunstpause med litt stillhet i hverdagen. Med trådløse hodetelefoner som har aktiv støydemping kansellerer du bort støyen fra omgivelsene, slik at du kan få ro. Enten du vil høre mer av detaljene i musikken, eller bare ganske enkelt vil ha det litt stille.


Trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping fungerer slik at de har mikrofoner som lytter til støyen fra omgivelsene, og spiller den av i motsatt fase internt i klokken. Dermed kansellerer slike trådløse hodetelefoner støyen du ikke ønsker å høre. Da får du med deg mer av detaljene i musikken – uten å måtte skru opp volumet.

 

 

 

Trådløse hodetelefoner fra Jabra

Trådløse hodetelefoner med støydemping

 


Bluetooth


De aller fleste trådløse hodetelefoner benytter Bluetooth til å kommunisere trådløst med enheten du vil sende lyden fra. Unntaket er i noen tilfeller trådløse hodetelefoner som har en basestasjon som kan kobles til eksterne kilder (f.eks en TV). Disse sender lyden via radiobølger, men etter hvert som flere kilder kan sende lyden til trådløse hodetelefoner via Bluetooth ser man mindre til slike løsninger.


Bluetooth er spesielt egnet til trådløse hodetelefoner av flere grunner. Bluetooth krever ikke så mye strøm, og til trådløse hodetelefoner er dette ideelt, i og med at det er begrenset hvor mye batterikapasitet man kan ha i et produkt man ønsker skal være lett å bære på og ikke ta stor plass. Bluetooth er også en svært utbredt standard, som man finner i nesten alle produkter som kan sende ifra seg data. Det gjør at man kan bruke trådløse hodetelefoner sammen med omtrent alle mobiltelefoner, nettbrett og i større og større grad datamaskiner. Vi ser også at det kommer flere forsterkere og TV-er på markedet, som kan sende lyden trådløst over Bluetooth til trådløse hodetelefoner.

 

Den vanligste standarden for overføring av lyd til trådløse hodetelefoner er Bluetooth 4.2, men flere og flere trådløse hodetelefoner kommer nå etter hvert med den nyeste Bluetooth 5.0 standarden. Bluetooth 5.0 gir deg ikke nødvendigvis bedre lyd, men har likevel en rekke fordeler fremfor de eldre versjonene. Bluetooth 5.0 kan overføre 2Mbps, som er dobbel hastighet i forhold til Bluetooth 4.2. Man har også større rekkevidde, som lar deg bruke dine trådløse hodetelefoner lengre unna senderen før du mister signalet. Den teoretiske rekkevidden for Bluetooth 4.2 er 10 meter. For Bluetooth 5.0 er den 40 meter. Her spiller lokale forhold inn, så i praksis er den nok kortere, men du vil uansett kunne bruke Bluetooth 5.0 lenger unna kilden. Bluetooth 5.0 krever mindre strøm, som er spesielt nyttig i trådløse hodetelefoner, og lar deg nyte musikken lengre før du trenger å lade. Bluetooth 5.0 er kompatibel med eldre Bluetooth versjoner.

 

De fleste trådløse hodetelefoner har innebygde mikrofoner som lar deg utføre telefonsamtaler, eller videokonferanser med dem. Siden trådløse hodetelefoner kommuniserer mot telefonen med Bluetooth, er det også vanlig at trådløse hodetelefoner har en egen app, som lar deg gjøre personlige innstillinger. Det kan være innstillinger som justerer lyden, i form av en EQ, hvor kraftig støydempingen skal være, oppsett av taleassistenter og informasjon om batterikapasiteten etc.

 

 

 

Trådløse hodetelefoner fra BeyerdynamicTrådløse hodetelefoner fra Beyerdynamic

 

 


Lydkvalitet i trådløse hodetelefoner


Den største utfordringen med å bruke Bluetooth til å overføre lyden til trådløse hodetelefoner er lydkvaliteten. Hvor mye data som kan overføres med Bluetooth er begrenset, og det betyr at lyden som overføres til trådløse hodetelefoner er komprimert. De fleste kodeker overfører lyden med lossy kvalitet, som tilsvarer en god MP3-fil. For folk flest er det likevel god nok kvalitet. Lyd med en datarate på 320kbps og opp er stort sett av god nok kvalitet til at det ikke går veldig mye ut over lydkvaliteten. Selv om det er en hørbar forskjell når man sammenligner med høyere datarate, er man i et skjæringspunkt der forskjellen ikke er så veldig merkbar. Strømmetjenester som Spotify tilbyr uansett ikke musikken sin i høyere kvalitet enn dette, så i de fleste tilfeller fungerer Bluetooth helt fint i trådløse hodetelefoner. Til hverdagsbruk vil altså trådløse hodetelefoner dekke behovet for de aller fleste mennesker, men om du er perfeksjonist, og vil ha best mulig lyd, er det fremdeles skikkelige hi-fi hodetelefoner med kabel, som gir deg den aller beste lyden.


Det finnes likevel kodeker som gjør det mulig å overføre lyden med enda bedre kvalitet. AptX HD og Sonys LDAC tillater overføring av lossless kvalitet med 24-bit oppløsning. Lyden er fremdeles komprimert, men med lossless komprimering er lyden bedre ivaretatt og representerer en hørbar forbedring.
 

 

 

Trådløse hodetelefoner fra AudezeTrådløse hodetelefoner til gaming

 

Trådløs ordliste

 

Når du er på jakt etter nye trådløse hodetelefoner eller trådløse ørepropper vil du komme borti en del begreper som ikke alltid er selvforklarende. Her finner du en oversikt:

 

Lossy – er en kraftig komprimering av en datafil. Ved lossy komprimering reduseres filstørrelsen ved at man fjerner data. Da kan man dramatisk redusere datamengden som skal overføres, men det medfører også en reduksjon i kvalitet. Er komprimeringen kraftig nok er kvalitetstapet ganske hørbart. En lossy komprimering kan ikke reverseres, siden informasjonen man har tatt bort ikke lenger er der.


Lossless – er en bedre måte å komprimere data på, om man vil bevare kvaliteten. Ved lossless komprimering blir størrelsen på datafilen redusert, men man tar ikke bort informasjon. Dermed kan man redusere mengden data som skal overføres, uten at det går like mye ut over kvaliteten som ved lossy komprimering. Prosessen kan reverseres, og man har ikke mistet informasjon.


Bluetooth – er en standard for bl.a trådløs overføring av lyd. Med Bluetooth foregår kommunikasjonen direkte mellom produktene. Høyere Bluetooth standard indikerer ikke nødvendigvis bedre lydkvalitet, men har gjerne andre egenskaper som er bedre. Lyd overført med Bluetooth er komprimert, og kan tilsvare god MP3 kvalitet.


AptX – er en kodek for trådløs overføring av lyd, med full båndbredde og CD-lignende kvalitet (16-bit/44.1kHz). Lyden er bedre enn standard Bluetooth, men er fremdeles lossy komprimert med en datarate på 352kbps.


AptX HD – er AptX på steroider. AptX HD støtter høyere oppløsning inntil lossless 24-bit/48kHz. Overføringen er fremdeles komprimert, men med en bitrate på 576kbps. Apple støtter ikke aptX-kodekene.


AAC – er en av de mest brukte Bluetooth kodekene, og støttes av både Android og Apple. Gir bedre lyd enn MP3 ved samme datarate, men er også en lossy komprimering med en bitrate på opptil 320kbps.


SBC – er en standard kodek for Bluetooth. Støttes av alle enheter som kan sende stereolyd. SBC er en lossy komprimering med en bitrate på opptil 320kbps.


LDAC – er en proprietær kodek fra Sony. Kan overføre komprimert med oppløsning inntil 24-bit/96kHz med en bitrate opptil 990kbps.


NFC – Near Field Communication lar deg enkelt koble telefon og hodetelefon sammen ved å holde de inntil hverandre.


IPX sertifisering – sier noe om hva produktet ditt tåler av støv, vann og fuktighet. Viktig å ta høyde for om produktet skal brukes til trening.
 

 

 

Trådløse hodetelefoner er enkle å ta med segTrådløse hodetelefoner kan du ta med overalt