Høyttaleren - Den viktigste komponenten du velger
Vi hjelper deg med å velge de riktige høyttalerne
Å lage høyttalere er kompromissets kunst. Det er her et lynraskt elektrisk signal skal omdannes til luft i bevegelse, helst uten å påvirke signalet. Dette er ikke så enkelt som det kan synes, i og med at ingen høyttalere er helt lineære eller fri for forvrengning. Det betyr at i prinsippet er en høyttaler det svakeste ledd i et lydsystem og dermed også den komponenten som har størst innvirkning på hvordan lyden blir. Høyttaleren er altså den viktigste komponenten du velger!
De fysiske lovene vil sette klare føringer på hva som er mulig å oppnå i en høyttalerkonstruksjon, og ved å justere egenskapene på ett område kan man oppnå forbedringer på andre områder. Dette gjelder særlig følgende parametere:
- Forvrengning
- Frekvensgang
- Lydtrykk
- Effekt håndtering
- Dynamikk
- Stereoperspektiv
- Størrelse
- Pris
Her er det stort rom for variasjon, og det ser du også i form av et stort utvalg av høyttalerprodusenter der ingen høyttalermodeller låter helt likt. Det er jo med på å gjøre hobbyen vår interessant, men kan sikkert for noen fremstå som en jungel å orientere seg i.
Vi i Soundgarden vil gjerne hjelpe deg med å finne høyttaleren som passer for deg.
Hvorfor skal jeg ha to høyttalere?
Ok, så må du ikke egentlig ha to høyttalere – men det låter mye bedre. Vi forstår godt at det ikke passer for alle å bruke to høyttalere og da er det godt det finnes gode alt-i-ett systemer.
Naim Mu-so 2 er et eksempel på et trådløst stereoanlegg med fantastisk design og lydkvalitet. Har du likevel plass og anledning til å velge en stereo-løsning med to høyttalere vil du få et lydsystem som kan gjengi lydbildet med mye større realisme. Èn høyttaler vil ikke kunne gjengi rommet i opptaket (bredde og dybde i lydbildet). Med to høyttalere korrekt plassert vil anlegget kunne male opp et lydbilde som gjenskaper artisten på scenen foran deg der du føler at artistene står tydelig frem og er godt definert og adskilt fra de andre lydene.
Rommets betydning for høyttaleren
Hvorvidt du bør velge en gulvstående høyttaler eller en høyttaler som kan stå på et stativ eller i en bokhylle kommer i stor grad an på hva som passer inn med tanke på møbleringen din. Om du har plass til begge deler vil begge variantene ha sine styrker og svakheter. Rommets akustikk og høyttalerens plassering vil i aller høyeste grad påvirke hvordan anlegget ditt vil låte. I tillegg til den direkte lyden som kommer fra høyttaleren vil rommet bidra med refleksjoner og stående bølger. Heldigvis er det ingen som har et stereo-anlegg i et tomt rom, da møbler og tekstiler som tepper og gardiner vil være relativt effektive absorbenter som bidrar til å redusere rommets refleksjon.
Høyttalerens plassering
Høyttalerens plassering i rommet er også viktig om du ønsker at høyttaleren skal yte sitt beste. I og med at nesten ingen rom er like akustisk sett er det vanskelig å gi et fasit-svar på hva som er riktig plassering. Det beste er å prøve seg frem. Det er likevel et par tips det kan være nyttig å vite om som er generaliserbar til de fleste rom.
- Diskanten bør plasseres noenlunde i hodehøyde i forhold til lytterposisjon
- Høyttalerne bør stå i like akustiske omgivelser slik at påvirkningen på begge høyttalerne blir lik
- Høyttalerne bør plasseres symmetrisk i forhold til lytterposisjonen, vent mot og med lik avstand til lytterposisjonen slik at høyttaleren og lytteren danner en trekant
- Avstanden fra høyttaleren til sidevegg bør på grunn av refleksjoner være minimum 0,5 meter
Hva gir de forskjellige høyttalere deg – hvilken høyttaler dekker ditt behov?
Stativhøyttaler:
Eller bokhyllehøyttaler som man også kan kalle den, er som navnet antyder en høyttaler med et mindre kabinett som egner seg for plassering på et stativ, en bokhylle eller på en benk. I og med at kabinettet på en slik høyttaler er mindre og man normalt kun har plass til to elementer vil man ikke få like fyldig lyd og trøkk som på en gulvstående høyttaler. Det skal likevel sies at mange stativhøyttalere spiller imponerende stort og fyldig til tross for en beskjeden størrelse. Med en stativhøyttaler kan det ofte være enklere å få til et tredimensjonalt lydbilde med luft og dybde, i og med at kabinettet i mindre grad er med på å bryte opp lydbølger som følge av refleksjoner fra kabinettets kanter.
Gulvstående høyttaler:
En gulvstående høyttaler har et større kabinett, kan huse flere elementer og vil naturlig nok kunne flytte mer luft enn en stativhøyttaler. Er rommet ditt stort vil en gulvstående høyttaler i større grad makte å fylle rommet med lyd. Størrelsen på høyttaleren har også litt og si for hvor stort man vil oppfatte at lydbildet er.
Passiv høyttaler:
De fleste høyttalere som selges i dag er passive høyttalere. En passiv høyttaler betyr enkelt forklart at den ikke har en forsterker innebygget, men må kobles til en ekstern forsterker for å fungere. Ved å velge en passiv høyttaler står du fritt til å velge hvilken forsterker du skal benytte til å drive høyttalerne og kan dermed i stor grad påvirke hvordan det ferdige resultatet blir (i motsetning til en aktiv høyttaler, der det endelige resultatet er gitt fra produsent). Utvalget av passive høyttalere er også vesentlig større enn aktive, slik at du har et betydelig bredere spekter av produkter å velge fra.
Aktive høyttalere:
En aktiv høyttaler er en høyttaler som har en forsterker innebygget. Dette gir en rekke fordeler av både praktisk og teknisk betydning. Den mest åpenbare fordelen er enkelhet. Med kun to høyttalere har du i flere tilfeller et komplett stereoanlegg.
Rent teknisk er det også en rekke fordeler med aktive høyttalere. I et tradisjonelt anlegg går signalet fra forsterkeren gjennom et delefilter før det når elementene. I delefilteret vil det alltid være et signaltap som kan variere ganske kraftig med hvor komplisert delefilteret er. I en aktiv høyttaler benytter man istedenfor et delefilter en DSP (digital signalprosessor) som sitter før forsterkeren slik at forsterkeren kobles rett til elementet uten signaltap idet hele tatt. I tillegg har man i aktive høyttalere også ofte en forsterker pr element. Dette gir en vesentlig bedre effektutnyttelse som er svært hørbar.
En DSP gir også en helt annen kontroll på signalet som man ikke klarer å oppnå med et tradisjonelt delefilter. Man kan sy overgangen mellom elementene mer sømløst sammen og kontrollere frekvensresponsen bedre slik at høyttaleren spiller mer lineært.