
Hva trenger jeg å vite om forsterkere?
Forsterker er en av de viktigste komponentene i et lydanlegg. Forsterkeren er hjertet i anlegget. Det er den som knytter alle komponentene sammen og driver høyttalerne dine. Hvilken forsterker du velger vil ha stor betydning for hvordan anlegget ditt vil låte.
Hva er viktig når du skal velge forsterker?
Forsterkerens viktigste jobb er å drive høyttalerne dine. Derfor bør du sørge for at forsterkeren du kjøper har nok krefter til å drive akkurat dine høyttalere på en kontrollert måte. En ofte brukt analogi er å sammenligne forsterkeren med motoren i en bil. Jo mer krefter du har jo bedre kontroll får du, og alt blir mer lekent og uanstrengt.
I tillegg til å sørge for at forsterkeren har nok krefter er det også viktig å vite hvilke kilder du skal koble til. Hvis du, i likhet med de fleste andre i dag, stort sett skal spille fra digitale kilder kan det være lurt å velge en forsterker med en god innebygget D/A-konverter.
Flere forsterkere kan også kobles til ditt hjemmenettverk, slik at du kan spille trådløst fra din telefon eller nettbrett fra tjenester som Spotify og Tidal
Cambridge Audio Evo 150 er en kompakt alt-i-ett forsterker med kompromissløs ytelse og innebygget støtte for strømmetjenester:
1394464218_scaled_1280.Jpeg)
Hva er forskjellen på forsterkere?
Forsterkere kommer i et temmelig bredt spekter av prisklasser, og de ser alle sammen ofte ut som en stor sort boks (eller sølv, hvit og andre farger). Så hva er det som gjør at en forsterker koster et par tusenlapper mens andre koster det samme som en bil? Den største kostnaden i en forsterker er normalt strømforsyningen. Kraftigere forsterkere krever større transformator som er kostbare komponenter. Men det er ikke bare hvor mye strøm forsterkeren klarer å levere som skiller forsterkere fra hverandre. Kvaliteten er også viktig, og kvaliteten har stor sammenheng med hvor mye forvrengning og lite støy som skapes i forsterkeren.
Når man skal utvikle en forsterker er det enkelt å lage en forsterker med lav effekt og lav forvrengning. Eller med høy effekt og høy forvrengning. Utfordringen kommer om man ønsker å lage en forsterker som kan levere høy effekt med lav forvrengning. Dette krever gjennomtenkte konstruksjoner med teknologi som kan gjengi musikksignalet så rent og uforandret som mulig uten å legge til forvrengning og støy.

Hva gir de forskjellige typer forsterkere deg – hvilken forsterker dekker ditt behov?
Integrert forsterker:
En integrert forsterker i sin basis utførelse er en stereoforsterker med to kanaler som kan drive to høyttalere. Den har forforsterker- og effektforsterkerdelen integrert i samme kabinett. Slike forsterkere kommer med litt ulik grad av funksjonalitet, men flere moderne stereoforsterkere har i dag digitale innganger som lar deg koble til moderne kilder med digitale utganger og kan kobles til ditt datanettverk slik at du kan spille musikken trådløst fra bl.a. telefon og nettbrett samt gi deg bedre lyd fra din TV.
Receiver: Forsterkere og receivere er i bunn og grunn det samme. Forskjellen er at en receiver er en forsterker som har en radio-mottaker innebygget.
Hjemmekinoreceiver:
eller surroundreceiver som noen også kaller den, er primært laget for å gi deg en enestående filmopplevelse. På hjemmekinoreceivere av god kvalitet er ytelsen på musikk også godt ivaretatt. Forsterkeren har flere kanaler, som minimum kan drive 5 høyttalere og levere signal til en aktiv subwoofer. Flere moderne hjemmekinoreceivere er utstyrt med formater som Dolby Atmos og kan la deg koble til inntil 11 høyttalere og 2 subwoofere.
Effektforsterker:
En effektforsterker motoren i systemet. Det er den delen av en forsterker som leverer strøm til høyttalerne og driver disse.
Forforsterker:
Forforsterkeren er dirigenten i systemet. Det er her du justerer volumet og kobler til alle kildene dine. Forforsterkeren er en litt undervurdert komponent. Den jobber med delikate signaler og kvaliteten på forforsterkeren betyr mye for lydkvaliteten.
Surround-prosessor:
En Surround-prosessor er en forforsterker tilpasset filmbruk. Den gjør det samme som en vanlig stereo forforsterker, men er også utstyrt med flere kanaler og digital prosessering av hjemmekino signaler for lyd og bilde signaler.
Kompakte forsterkere:
De fleste forsterkere er 43 cm brede og ofte av en viss dybde og høyde som ikke alltid passer i alle møbler. Heldigvis finnes det også forsterkere i kompakte formater som er enklere å plassere eller til og med gjemmes bort, slik som Yamaha WXA-50. Noen av disse er også utstyrt med trådløs funksjonalitet slik at du kan gjøre høyttalerne du allerede har trådløse, samtidig som du får muligheten til å betjene musikken fra din mobiltelefon.
