Velg visning:
Du har valgt:

Forsterkeren - motoren i ditt stereoanlegg


Forsterkeren er en av de viktigste komponentene i et lydanlegg. En forsterker er motoren i ditt stereoanlegg. Det er den som knytter alle komponentene sammen og driver høyttalerne dine, enten det er snakk om en stereoforsterker eller hjemmekinoreceiver. Forsterkeren du velger har stor innvirking på hvordan anlegget ditt låter, og det er derfor et svært viktig valg. På grunn av dette har vi et svært bredt utvalg av alle salgs forsterkere, og om du trenger tips hjelper vi deg gjerne over telefon!

Rega Brio - Sort Stereoforsterker
Kjøp
22%
6 990,-
Før: 8 990,-
green-stock-icon20+
Cabasse Abyss (DEMO) Stereoforsterker med streamer og HDMI
Kjøp
22%
13 990,-
Før: 17 990,-
green-stock-icon1
Rega Elex-R - Sort Stereoforsterker
Kjøp
29%
9 990,-
Før: 13 990,-
green-stock-icon2
Rega Elicit Mk5 (DEMO) Stereoforsterker med DAC
Kjøp
26%
19 990,-
Før: 26 990,-
green-stock-icon1
Rega IO - Sort Stereoforsterker
Kjøp
5 990,-
green-stock-icon20+
Roksan Attessa Amplifier - DEMO 2x80 watt, DAC, MM-phono
Kjøp
38%
9 990,-
Før: 15 990,-
green-stock-icon1

Hva er viktig når du skal velge forsterker?


Forsterkerens viktigste jobb er å drive høyttalerne dine. Derfor bør du sørge for at forsterkeren du kjøper har nok krefter til å drive akkurat dine høyttalere på en kontrollert måte. En ofte brukt analogi er å sammenligne forsterkeren med motoren i en bil. Jo mer krefter du har jo bedre kontroll får du, og alt blir mer lekent og uanstrengt.

I tillegg til å sørge for at forsterkeren har nok krefter er det også viktig å vite hvilke kilder du skal koble til.  Hvis du, i likhet med de fleste andre i dag, stort sett skal spille fra digitale kilder kan det være lurt å velge en forsterker med en god innebygget D/A-konverter.

 

Flere forsterkere kan også kobles til ditt hjemmenettverk, slik at du kan spille trådløst fra din telefon eller nettbrett fra tjenester som Spotify og Tidal

 

 

Cambridge Audio Evo

 

 

Hva er forskjellen på forsterkere?


Forsterkere kommer i et temmelig bredt spekter av prisklasser, og de ser alle sammen ofte ut som en stor sort boks (eller sølv, hvit og andre farger). Så hva er det som gjør at en forsterker koster et par tusenlapper mens andre koster det samme som en bil? Den største kostnaden er normalt strømforsyningen. Kraftigere forsterkere krever større transformator som er kostbare komponenter. Men det er ikke bare hvor mye strøm forsterkeren klarer å levere som skiller forsterkere fra hverandre. Kvaliteten er også viktig, og kvaliteten har stor sammenheng med hvor mye forvrengning og lite støy som skapes i kretsløpet.

 

Når man skal utvikle en forsterker er det enkelt å lage et produkt med lav effekt og lav forvrengning. Eller med høy effekt og høy forvrengning. Utfordringen kommer om man ønsker å lage et produkt som kan levere høy effekt med lav forvrengning. Dette krever gjennomtenkte konstruksjoner med teknologi som kan gjengi musikksignalet så rent og uforandret som mulig uten å legge til forvrengning og støy.

 

Stereo – best lyd til musikk


Etter hvert som hjemmekinoreceivere har blitt bedre, har de også fått bedre ytelse på musikk, men det er fremdeles en stereo forsterker som vil gi deg den beste lyden, om musikk er det viktigste for deg. Dette er det flere grunner til. I en hjemmekinoreceiver har du minimum fem forsterkere, og ofte opptil 11 forsterkere i samme boks. I tillegg har du surroundprosessor, DAC, og en rekke andre kretser som man ikke finner i en stereo forsterker. Det betyr at budsjettet må rekke til langt flere komponenter i en hjemmekinoreceiver, mens i en stereo forsterker skal man bare budsjettere for 2 forsterkere og en forforsterker del. Man kan altså benytte komponenter av vesentlig høyere kvalitet i en stereo forsterker for samme pris.


Færre komponenter betyr også et bedre miljø internt i forsterkeren. Flere komponenter genererer mer støy, som igjen lager forvrengning i kretsene som vil kamuflere de små detaljene i musikken. En stereoforsterker er altså bedre til å spille musikk fordi den er bygget med komponenter av høyere kvalitet, og fordi det er lettere å få den til å spille rent, uten uønsket forvrengning.

 

 

stereo forsterker

 

Hvor bør komponenter plasseres?


Alle elektroniske komponenter avgir varme. Det betyr at de bør plasseres slik at de får godt med luft. Hvis du må plassere komponentene i et lukket skap bør du sørge for at dette har åpninger som slipper inn luft, eller installere en vifte som kan hjelpe til med å sirkulere luften i skapet. Du bør så langt det er mulig unngå å sette komponenter oppå hverandre. Alle elektroniske produkter har komponenter som er fylt med veske (dielektrikumet i en kondensator), og dersom du setter produkter oppå hverandre vil disse få en arbeidstemperatur som er høyere enn de er tiltenkt, og dermed tørker de veskebaserte komponentene fortere ut. Det resulterer i at produktets levetid reduseres. Ytelsen kan også reduseres om arbeidstemperaturen ikke er optimal, og er det snakk om komponenter som har mekaniske deler (f.eks en CD-spiller) er et metallkabinett ikke et ideelt underlag.


Hvilken forsterker dekker ditt behov?

 

Stereo forsterker: 

En stereoforsterker, eller integrert forsterker som den også kalles, er i bunn og grunn en forsterker med to individuelle kanaler som kan drive to høyttalere. Den har forforsterker- og effektforsterkerdelen integrert i samme kabinett. Slike stereoforsterkere kommer med litt ulik grad av funksjonalitet, men flere av de moderne typene har i dag digitale innganger. Disse lar deg koble til moderne kilder med digitale utganger og kan kobles til wifi slik at du kan spille musikken trådløst fra bl.a. telefon og nettbrett samt gi deg bedre lyd fra TV-en.

 

Receiver:

En forsterker og receiver er i bunn og grunn det samme produktet. Forskjellen er at en receiver er en forsterker som har en radio-mottaker innebygget. Flere receivere har fremdeles en FM-mottaker, siden ikke alle land har gått over til DAB. Det som er interessant for norske kunder er om receiveren har en DAB-mottaker, eller internettradio. En DAB-mottaker kan ta imot kringkastede signaler, mens en internettradio er web-basert og kan ta imot radiokanaler fra hele verden. Lydkvaliteten er generelt litt bedre ved mottak av internettradio, selv om begge deler er komprimerte formater.

 

Hjemmekinoreceiver:

Eller surroundreceiver som noen også kaller den, er primært laget for å gi deg en enestående filmopplevelse. I og med at en hjemmekinoreceiver først og fremst er laget for film, kan det variere litt hvor god disse er til musikk. Litt mer påkostede modeller pleier å ivareta ytelsen på musikk. Spesielt Marantz sine hjemmekinoreceivere har gode musikalske egenskaper, og er et perfekt valg for deg som vil ha i pose og sekk. Surroundreceiveren har minimum 5 kanaler, og opptil 11 kanaler på de beste receiverne med Dolby Atmos funksjon. Surroundreceiveren har utgang for en eller to subwoofere, digitale innganger og HDMI-innganger slik at du kan overføre lyd og bildesignal i en og samme kabel. En surroundreceiver har en signalprosessor som kan dekode et vanlig stereo-signal slik at du kan oppleve flerkanals lyd fra vanlige musikksignaler, eller TV-sendinger som ikke er kodet som Dolby Digital.

 

Effektforsterker:

En effektforsterker er motoren i systemet. Det er her selve forsterkningen av signalet foregår, og effektforsterkeren er derfor en av de viktigste komponentene. Størrelsen på transformatoren har stor innvirkning på hvor mye strøm den kan forsyne høyttalerne med. I rimelige konstruksjoner benytter man ofte en vanlig klossetrafo, mens i mer påkostede produkter benytter man oftest en ringkjernetrafo. En ringkjernetrafo avgir mindre støy, og dermed genereres det mindre forvrengning i effektforsterkerens kretsløp.

 

Forforsterker:

Forforsterkeren er dirigenten i systemet. Det er her du justerer volumet og kobler til alle kildene dine. En forforsterker er en litt undervurdert komponent. Å fungere som en tilkoblingssentral og volumkontroll kan høres ut som en enkel jobb, men forforsterkeren er en kritisk komponent i signalkjeden. Den jobber med svært svake og delikate signaler, og hvor god den er til å behandle signalet uten å legge til støy og forvrengning er avgjørende for hvor godt signal effektforsterkeren får å jobbe med. Spesielt volumkontrollen er et kritisk punkt der støy og forvrengning kan oppstå. Lyden blir som kjent ikke bedre enn det svakeste ledd, og eventuelle feil som oppstår i forforsterkeren vil bli videresendt til effekt trinnet. Forforsterkeren har derfor stor betydning for hvor god lydkvaliteten tilslutt blir.

 

Surround-prosessor:

En Surround-prosessor er i utgangspunktet en forforsterker som er tilpasset filmbruk. Den har akkurat samme funksjonalitet som en hjemmekinoreceiver, minus effektforsterkeren. Her foregår volumjusteringen, surround-prosesseringen og alle dine lydkilder kobles til her. En surround-prosessor og effektforsterker er nivået over en hjemmekinoreceiver. Ved å dele opp surroundprosessor-delen og effekttrinnet i egne bokser, fjerner man de sensitive kretsene som sitter i surround-prosessoren fra de strømsterke komponentene i effektforsterkeren. Dette resulterer i en bedre signalbehandling siden man unngår at effekttrinnet smitter støy og forvrengning over til surround-prosessoren. I og med at surround-prosessorer stort sett er High-end produkter, har disse som regel så mange som 11 eller 13 kanaler, i tillegg til å være godt utstyrt med tilkoblinger. Her finner du også ofte XLR-kontakter slik at man kan benytte balansert drift.

 

Kompakte forsterkere:

De fleste forsterkere er 43 cm brede og ofte av en viss dybde og høyde som ikke alltid passer i alle møbler. Heldigvis finnes det også forsterkere i kompakte formater som er enklere å plassere eller til og med gjemmes bort, slik som Yamaha WXA-50. Noen av disse er også utstyrt med trådløs funksjonalitet slik at du kan gjøre høyttalerne du allerede har trådløse, samtidig som du får muligheten til å betjene musikken fra din mobiltelefon.

 

 

effektforsterker