home Meny close
menu Meny

Julegavene som gir deg råere TV-lyd

Flat TV gir flat lyd. Heldigvis finnes det løsninger du kan legge under treet på julaften.

– Ulempen med dagens TV-er er at de er så flate at de ikke har plass til høyttalere. Nå skal det sies at små høyttalere har blitt bedre med årene, men du må fremdeles ha litt størrelse på kabinettet og elementene for at det skal låte noe i nærheten av bra, sier Knut Øsleby, som er butikksjef hos Soundgarden Kristiansand.  

Dette ser heller ikke ut til å bli bedre siden TV-ene stadig blir slankere.

– Derfor er det flere produsenter som leverer lydplanke som et tilleggsvalg fordi de ikke har høyttalere montert i TV-en. Disse kan være bra, men kjøper du lyd fra en dedikert høyttalerprodusent er det alltid bedre.

– Kan en lydplanke og en subwoofer erstatte et surroundanlegg?

– Ja og nei. En del lydplanker som selges i dag har det vi kaller virtual surround. Det vil si høyttalere på siden som reflekterer lyden fra sideveggene, slik at det høres og føles som surround. Dette kan være virkningsfullt, men det kommer også veldig an på utformingen av rommet du sitter i. Et komplett surroundanlegg vil alltid låte bedre og mer overbevisende enn kun lydplanke og subwoofer når du ser på film.

KEF LSX

Et godt kompromiss hvis du vil ha bedre lyd enn en lydplanke, men ikke ønsker mange høyttalere i stua, er et par aktive høyttalere. De har innebygd forsterker og mange tilkoblingsmuligheter, og du får i pose og sekk – både bedre lyd på TV-en og et bra stereoanlegg.

Hvilken lyd skal man så kjøpe i julegave til TV-en? Det vet Knut alt om, og her er hans anbefalinger til deg.

Yamaha MusicCast Bar 40 lydplanke

Yamaha MusicCast BAR 40

Denne lydplanken gir deg fullverdig kinolyd i 3D-surround, og den er super å starte med når du skal bygge ut anlegget ditt. Etter hvert kan du supplere med en subwoofer, og senere to MusicCast 20 som kan være bakhøyttalere når du ser på TV eller multiromshøyttalere når du hører på musikk. Hele Yamaha MusicCast-familien er nemlig et fullverdig multiromssystem som har mange innebygde musikkstrømmetjenester. I tillegg har Bar 40 Alexa-støtte, slik at du har all verdens musikk for dine føtter så snart du sier de magiske ordene: “Alexa, spill…”

System Audio Saxo 3 Active høyttalere

SA saxo 3 active

Dette er trådløse aktive Bluetooth-høyttalere fra danske System Audio som låter vesentlig bedre på musikk enn en enkeltstående lydplanke vil gjøre. Trådløs aktiv høyttaler betyr i dette produktet at forsterkeren er bygget inn i høyttaleren, og spiller du i stereo går det en ledning til den andre. System Audio Saxo 3 Active lager også veldig god TV-lyd, så skal du bruke anlegget til både musikk og TV anbefaler vi stereohøyttalere som dette. Systemet er veldig enkelt å bruke med en TV – det er bare å koble til TV-en med en optisk digitalkabel. Høyttalerne har noe som heter Autosense, som betyr at de skrur seg på når TV-en skrur seg på. I tillegg kan du koble til telefonen din, slik at du spiller sømløst fra hodetelefoner til høyttalere når du går inn døren hjemme.

KEF LSX høyttalere

Dette er samme type produkt som Dynaudio-høyttalerne under, bortsett fra at her er det helt trådløst. De er etterfølgeren til og en mindre versjon av testvinneren KEF LS 50 Wireless. KEF LSX ble nylig spesielt anbefalt i Lyd & Bilde, og de gir deg mye moro og overlegen lydkvalitet i et veldig tidsriktig og pent design. Du får dem i mange forskjellige farger, de har bluetooth, mulighet for å koble til subwoofer, optisk digital inngang for enkel tilkobling til TV-en, Spotify connect og snart får de Airplay 2. KEF LSX er så små at de kan fungere som verdens beste PC-høyttalere, samtidig har de så stor lyd at de kan fylle en hel stue. Disse er rett og slett ordentlig tøffe!

Dynaudio Xeo 20

Dynaudio er danske og produserer absolutt alt inhouse, og dette er trådløs high end. De er en av verdens største og mest anerkjente høyttalerprodusenter, og når de først lager en ny høyttaler gjør de det skikkelig – de er kompromissløse. Dynaudio Xeo-serien er et av de eldste trådløse systemene på markedet, selvsagt med oppdatert teknologi underveis. Xeo 20 er den foreløpig siste i en lang rekke av veldig gode høyttalere, og selvsagt har de Bluetooth, og både analog og optisk tilkobling. Det er helt utrolig hvor bra disse låter! De er dessuten lettplasserte fordi du kan stille individuelt på bassen på hver av høyttalerne.

Lydplanke, stereo eller surround?

Det kommer ifølge Knut an på om du skal høre på musikk, se på TV og film eller gjøre begge deler.

– For kun TV-en ville jeg valgt et tradisjonelt surroundanlegg. Men så er det jo slik at all musikk er tatt opp i stereo og dermed låter best med to høyttalere. Som tilleggslyd ville jeg derfor valgt aktive trådløse stereohøyttalere, som for eksempel de gulvstående Dynaudio Xeo 30. Da ville jeg fått god lyd både på TV og musikk.